24. helmikuuta 2010

Grissinit

Italialaista leipäkulttuuria! Grissinit ovat leipätikkuja joita voidaan tarjota esimerkiksi alkupaloina ilmakuivattuun kinkkuun käärittynä tai vaikkapa keiton lisukkeena. Grissinit voivat olla kynän kokoisia kovia ja rapeita, kuten kautta maailman tarjottavat tikut usein ovatkin. Ne voivat olla myös leipämäisempiä ja pidempiä ja paksumpia kuten alkuperäiset torinolaiset grissinit (grissino torinese). Tämän torinolaisten grissinien ohjeen otin Glorian Ruoka&viini -lehden numerosta 64 (7/2009) ja tein puolikkaan annoksen. Lue lisää grissineistä ja niiden alkuperästä italialaisen luomugrissineitä valmistavan leipomon kotisivuilta!



5 dl maitoa
0,25 pkt tuorehiivaa
n. 12 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
0,5 dl oliiviöljyä
1 dl basilikaa hienonnettuna (ripautin taikinaan kuivattua)
100 g parmesaanijuustoa
(3 valkosipulin kynttä)

lisäksi:
oliiviöljyä
sormisuolaa
parmesaanijuustoa

1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva siihen. Alusta jauhot taikinaan vähitellen. Alusta taikina kimmoisaksi käsin tai koneella ja lisää joukkoon öljy ja suola. Vaivaa vielä muutama minuutti. Raasta parmesaani ja ota siitä 1/4 syrjään. Vaivaa basilika ja 3/4 parmesaaniraasteesta taikinaan. Voit maustaa taikinan myös valkosipulilla
2. Peitä taikinakulho leivinliinalla ja kohota tunnin verran. Painele taikina kokoon puolessa välin kohotusta
3. Kaada kohonnut taikina leivinpöydälle ja jaa se neljään osaan. Kauli jokainen taikinapala n. 15 x 25 cm:n kokoiseksi levyksi ja leikkaa jokainen levy pitkittäin kahdeksaksi suikaleeksi.
4. Rullaa tai pyörittele tangot yksitellen uunipellin pituisiksi tangoiksi ja jätä kohoamaan puoleksi tunniksi
5. Voitele kaksi ensin valmistunutta pellillistä grissineitä oliiviöljyllä. Ripottele pinnalle sormisuolaa ja parmesaaniraastetta. Paista 225 asteessa 15-20 minuuttia kaksi peltiä kerrallaan. Vaihda peltien paikkaa puolessa välin paistoa. Voitele, koristele ja paista myös kaksi jäljellä olevaa pellillistä samalla tavalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti