8. maaliskuuta 2010

Focaccia

Focacciaa piti tietenkin testailla kun italialaisessa hengessä mennään. Tein ensimmäisen kokeilun Valion ohjeella jossa leipä kohotettiin vasta pellillä. Päälle siihen laitoin punasipulia, aurinkokuivattua tomaattia, oliivisiivuja ja hieman juustoa. Siinä leivässä ei toiminu oikeastaan mikään. En saanu ees hyvää kuvaa otettua! No kyllähän sitä keiton kanssa tuoreena söi!

Uusi yritys Glorian ruoka&viini-lehden uusimmassa numerossa (67 2/2010 – joka muuten sattui olemaan sopivasti Italia-teemainen!) olleen yrttifocaccian ohjeella. Ohjeessa oli käytetty tuoreita yrttejä ja focacciat oli leivottu pieniksi kakkaroiksi. Itse käytin kuivattuja yrttejä ja tein yhden suuren leivän. Tätä leipää kohotettiin hartaudella ja sen kyllä huomasi! Aivan ihanan pehmeää leipää! Iltapalalla antaumuksella isännän kans vedeltiin tätä menemään!



15 g hiivaa (laitoin puolisen pussia kuivaa)
3 dl vettä (tai maitoa)
2 tl suolaa
1 rkl juoksevaa hunajaa
1 rkl oliiviöljyä (tais mennä hieman reilulla kädellä!)
n. 7,5 dl vehnäjauhoja

lisäksi:
oliiveja (en laittanu)
1 dl hienonnettuja tuoreita yrttejä (laitoin basilikaa, timjamia ja persiljaa kuivattuna, yhteensä n. 2 tl)
n. 1 dl oliiviöljyä
(sormisuolaa)

1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen (tai sekoita kuivahiiva pieneen määrää jauhoja). Lisää suola ja hunaja ja sekoita
2. Alusta jauhot taikinaa ja vaivaa kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Lisää lopuksi öljy ja vaivaa se taikinan joukkoon.. Kohota n. 45 minuuttia
3. Jos käytät kuivattuja yrttejä, sekoita ne tässä vaiheessa öljyn sekaan pehmenemään
4. Leivo taikinasta iso (tai useampi pieni) litteä soikea leipä ja painele sormilla siihen pieniä kuoppia. Laita kuoppiin halutessasi oliiveja. Voitele leipä yrttiöljyllä ja jätä loppuöljy odottamaan. Kohota 45 min.
5. Paista 200 asteisessa uunissa 20 minuttia (miun leivästä tuli melko tumma jo vartissa!). Sivele halutessasi valmis leipä lopulla yrttiöljyllä ja ripottele pinnalle sormisuolaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti