22. maaliskuuta 2010

Vaniljainen panna cotta ja vadelmakastike

Panna cotta on kermavanukas joka on lähtöisin Piemonten alueelta. Panna cotta tarkoittaa suomennettuna keitettyä kermaa ja sitähän se nimenomaan on. Muutamia ohjeita pläräilin läpi, kaikissa keittoaika ei ollut pitkä. Joidenkin ohjeiden mukaan kerma vain kuumennettiin kun taas joissakin ohjeissa kermaa keiteltiin vartin verran. Eroja oli myös siinä käytettiinkö vanukkaaseen pelkkää kermaa vai kerma-maitoseosta. Itse valitsin maidollisen version. Kaikissa ohjeissa panna cottaan ei myöskään tullut vaniljaa.

Panna cotan kaveriksi tein vadelmakastikkeen, jonka ohjeen lainasin Insanitylta Decapitated-blogista. Kastikkeen kirpeys oli mukava vastakohta täyteläisen pehmeälle vanukkaalle.

Hieman ongelmia oli panna cotan vuoasta pois ottamisessa. Jälkeenpäin löysin sellaisen vinkin, että vuoka pitää kastaa hetkeksi lämpimään veteen ja sitten irtoaa paremmin! Toki panna cotan voi syödä suoraan annoskulhostakin tai sen voi hyydyttää myös kauniisiin laseihin tai jälkiruokamaljoihin, jolloin kumoamisongelmaa ei ole!



4 annosta

panna cotta:
2 dl kermaa
2 dl maitoa
3 rkl sokeria
0,5 rkl vaniljasokeria
2 liivatelehteä

1. Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen
2. Kuumenna maito ja kerma kattilassa ja lisää sekaan sokerit. Keittele 10 minuuttia
3. Purista liivatelehdistä vesi pois ja liuota ne kuumaan maitoseokseen
4. Annostele pieniin vuokiin tai laseihin ja anna hyytyä 3-4 tuntia kylmässä.


vadelmakastike:
300 g vadelmia
1 dl sokeria
1 rkl sitruunamehua

Sekoita ainekset pienessä kattilassa ja kuumenna. Keittele n. 10 minuuttia kunnes seos hieman sakenee. Painele siivilän läpi sileäksi kastikkeeksi. Tarjoa huoneenlämpöisenä tai hieman haaleana panna cotan kaverina

3 kommenttia:

  1. Ei hitsit, mie oon myöskin ihan kokonaan unohtanut tuosta ohjeesta tuon irroituspuolen! Tosiaan miekin kastoin kaikki pannacotat kuumassa vedessä ja sain ne sen avulla sitten irtoamaan. :D Ihanan näköistä pannacottaa kyl siulla, tää on herkkua ^^

    VastaaPoista
  2. panna cotta on ihan älyttömän helppo ja herkku.

    meiltä löytyy myös Meri-Tuuli Lindströmin piimäinen versio, joka kannattaa tsekata vaikkei piimästä tykkäisikään. ja kallioimarremausteinen.

    mä teen tosi usein jälkkäriksi panna cottaa muodossa tai toisessa juuri se simppeliyden ja maistuvuuden takia. mutta yleensä valmiiksi annosmaljaan ilman irroittamisen stressaamista.

    VastaaPoista
  3. Ahaa, käynpäs nappaamassa ohjeen muistiin - vaikka piimästä en tykkääkään (mutta kymmentä kertaa en ole kyllä vielä maistellut)! :)

    VastaaPoista