28. huhtikuuta 2011

Kurpitsapiirakka (Pumpkin pie)

Ystäväni kehuskeli syöneensä töissä jotain hyvää piirakkaa, joka maistui jotenkin tutulle mutta ei ollut omenaa. Tarkemman tiedustelun jälkeen oli käynyt ilmi että piirakka oli kurpitsapiirakkaa. Lupasin tehdä kyseistä piirakka kunhan seuraavan kerran tulevat kylään. Vieraille maistui, omaan suuhun piirakan mausteisuus ei oikein istunut. Ohje on löydetty Merkintöjä Melukylästä –blogista.

Kurpitsapiirakka on ollut testattavien listalla syksyn kurpitsaoperaation jälkeen. Samalla sain taas inventaarion tuloksia käytettyä: yksi rasia kurpitsasosetta pakastimesta pois. Kermavaahtopursotukset eivät varmaankaan ole kovinkaan perinteinen koristelu kurpitsapiirakan päälle. Mutta piirakka kehotettiin tarjoamaan kermavaahdon kera niin harjoittelinpahan tilaisuuden tullen kurssilla oppimaani!



pohja:
4 dl vehnäjauhohja
200 g pehmeää voita
0,5 tl suolaa
3 rkl kylmää vettä

täyte:
4 dl kurpitsasosetta
1 dl tummaa sokeria
0,25 tl suolaa
0,5 tl kanelia
ripaus neilikkaa
ripaus inkivääriä
ripaus muskottipähkinää
3 kananmunaa
1,5 dl kerma-maitoseosta (laitoin vain desin kun sose oli melko vetistä)

1. Mittaa jauhot ja suola kulhoon ja sekoita. Nypi joukkoon rasva ja lisää lopuksi vesi. Sekoita tasaiseksi ja painele voidellun irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa 200 asteessa 5 minuuttia
2. Mausta kurpitsasose. Sekoita kananmunat ja kermamaito sekaisin ja lisää seos kurpitsasoseen joukkoon.
3. Kaada täyte esipaistetun pohjan päälle ja kypsennä vielä 35-45 minuuttia kunnes täyte on hyytynyt kunnolla
4. Jäähdytä piirakka hyvin ennen leikkaamista


Mikalle ainakin maistui...tai "maistui"... "Syö tai saat selekääs!!"

6 kommenttia:

  1. Hyvältä näyttää - siis piirakka, ei Mika! Tein hieman vastaavaa viime syksynä saadessani yllättäen noin viisitoistakiloisen jättiläiskurpitsan. Taisin valmistaa siitä myös kurpitsakeittoa, mutta en kuollaksenikaan muista reseptiä. Ainakin kermaa ja valkoviiniä siinä oli ja muskottipähkinällä sitä maustettiin - No hyvää se oli joka tapauksessa. Suosittelen kokeilemaan, jos jostain sattuu ohje silmään. Niin ja siitä piirakasta, valutin sosetta hyvin ennen käyttöä, jotta enin nesta saadaan pois. Käytin täytteeseen kermaviiliä ja smetanaa, jostain luin että sitä voi tehdä myös jogurtista - epäilemättä. Eipä tässä muuta. Terve!

    VastaaPoista
  2. No eiks mikaki näytä ihan hyvältä? :D *soittaa asianomaiselle kertoakseen että arvaa mitä, samu ei tykkää siusta!* :D

    Mie tein kans kurpitsasta keittoa, jonkunmoinen ohjeentynkä löytyy tuolta arkistoista. Sit oon tehny ainaki pastaa ja risottoa vuohenjuuston kera. Tuo risotto on aivan parhautta!!! :P

    Mie luulen että smetana tms. ois antanu vähän pehmeyttä tuohon makuun, tai sit seuraavalla kerralla pikkusen vähemmän ainaki kanelia...

    Eipä miullaka muuta! Terve! :D

    VastaaPoista
  3. Aina on hyvä paikka harjoitella :) ja on hyvä tuo uhkaus, lahjonta, kiristys akseli :)

    VastaaPoista
  4. Toimii isommilla ja pienemmillä syöjillä! :)

    VastaaPoista
  5. Käytitkö tähän semmoista oranssia möllykkäkurpitsaa vai mitä? =)

    VastaaPoista
  6. Joo, semmonen halloween-kurpitsan oloinen se oli. Tuosta tekstistä kun klikkaat sanaa "kurpitsaoperaation" niin pääset kattomaan raporttia ko. kurpitsasta ja sen käsittelystä! :)

    VastaaPoista