2. lokakuuta 2011

Arepa-maissileipä

Jaahas. Nyt on käytetty loppuun maissijauhopussi kaapin perukoilta. Muuta täysin varmaa lausuntoa en tästä kokkailukerrasta osaakaan sanoa. Sen verran tiedän että Arepa-leipä on Väli-Amerikasta peräisin oleva maissileipä, joka täytetään pitaleivän tapaan oman maun mukaan. Koska arepa tehdään maissijauhosta se sopii myös keliaakikoille.

Aloin valmistaa leipiä Maku-lehdestä (1/2006) saksitun ohjeen mukaan. Sekoittelin taikinan ainekset sekaisin ja totesin taikinan olevan todella löysää, kuin sakeaa velliä. Ajattelin taikinan turpoavan ja jätin sen seisomaan. Odotellessani ja ihmetellessäni googlailin hieman kyseisen leivonnaisen ohjeita ja monissa niistä käytettiin kiehuvaa vettä ja taikinaa turvotettiin noin vartin verran. Turpoaako jauhot paremmin kuumassa vedessä? Itse käytin haaleaa hanavettä ja taikinan koostumus jäi kaikesta huolimatta melko löysäksi.

Päätin kuitenkin leipoa leivät koska täytteen olin jo tehnyt valmiiksi. Leipomisesta ei oikeastaan voi puhua vaan nostelin löysähköstä taikinasta kasoja pannulle. Paistaminen onnistui sinällään ihan hyvin. Leivät pysyivät kasassa ja olivat uunista ottamisen jälkeen läpikypsiä. Rakenne leivissä oli todella tiivis eikä ulkonäkö oikein vastannut googlen antaman kuvahaun tuloksia. No, joka tapauksessa hyviltä ne maistuivat lämpöisinä ja maha tuli täyteen. Siinä mielessä ihan onnistunut kokemus! Mutta aivan varmaksi en osaa sanoa menikö tämä ihan juuri niin kuin Strömsössä…



4 kpl

3,5 dl P.A.N –maissijauhoja (tai tavallisia maissijauhoja)
3 dl vettä
ripaus suolaa
öljyä

täyte:
1 maustekurkku
1 punasipuli
150 g palvikinkkua
150 g majoneesia (tai kermaviiliä/creme fraichea jos haluat keveämpää)
150 g juustoraastetta

1. Aloita täytteen valmistamisesta. Pilko maustekurkku ja kinkku pieniksi paloiksi. Kuori ja hienonna sipuli. Sekoita täytteen ainekset ja nosta jääkaappiin odottamaan
2. Mittaa jauhot, suola ja vesi kulhoon. Sekoita ja jätä turpoamaan
3. Leivo taikinasta 4 palleroa, litistä niitä hieman ja paista öljyssä pannulla molemmin puolin kunnes ottavat väriä
4. Nosta leivät uuniritilän päälle ja paista 175 asteessa vartin verran
5. Halkaise leivät lämpiminä, täytä ja nauti heti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti