21. marraskuuta 2011

Köyhät ritarit hieman fiinimpänä

Vietin monena kesänä lomaani mummolassa ihan itsekseni ilman äitiä ja isää. Mummon ja ukin naapurissa asui ikäiseni tyttö jonka kanssa viihdyimme leikeissä sekä ulkona että sisällä – ja itse asiassa viihdymme toistemme seurassa edelleenkin! Monesti iltapäivällä kesken leikkien naapurissa puhelin pirahti ja mummo soitteli että välipalaa oli pöydässä. Ja monesti se välipala oli ihania köyhiä ritareita! Rapsakoita ja vielä hieman lämpöisiä. Ja tietysti mansikkahilloa ja kermavaahtoa päälle!

Mummon aikanaan tekemät herkut tuntuvat jollain tapaa pyhiltä, niitä ei oikein uskalla koskaan itse tehdä, koska lopputulos on aivan varmasti paljon laimeampi ja pettymys väistämätön maistelun hetkellä. Mummon lihapullia olen hehkuttanut jo moneen kertaan. Samaan kategoriaan voisi listata myös esimerkiksi lanttukukon, karjalanpiirakat, perunalaatikon, perunakakkarat ja karjalanpaistin. Periaatteessa ihan perushommia, mutta yritäpä tehdä perässä!!

Ja sitten takaisin köyhiin ritareihin. Pojat olivat syöneet niitä tätilässä ja niin minäkin jouduin tässä asiassa lievän painostuksen kohteeksi. Otin haasteen vastaan ja paistelin iltapalaherkuksi viikonloppuna pussillisen pullaviipaleita. Lopputulos ei ollut lähimainkaan yhtä rapsakka kuin mihin lapsena totuin. Käytin valurautapannua ja voita paistamiseen. Vaan ei! Voi olla että pulla oli hieman liian tuoretta ja lopputulos jäi sisältä melkeinpä liian pehmeäksi.

Maku oli kuitenkin hyvä ja vain yksi viipale jäi syömättä. Tein perinteisiä vadelmahillolla ja kermavaahdolla päällystettyjä ritareita ja niiden lisäksi itselleni hieman fiinimmän spesiaaliversion. Herkkua!



1 pieni pullapitko tai ranskanleipä
2 dl maitoa
1 kananmuna
1 rkl vehnäjauhoja
1 tl vanilja-aromia
voita paistamiseen

päälle:
2 dl vispikermaa
1 rkl vaniljakreemijauhetta
vaahterasiirappia
persikkakuutioita
suklaarouhetta

1. Viipaloi pulla tai leipä. Sekoita laakealla lautasella maito, muna, vehnäjauhot ja vanilja-aromi.
2. Kuumenna valurautapannu ja sulata siihen voita. Kastele pullaviipaleet maitoseoksessa ja nosta pannulle paistumaan. Paista molemmin puolin rapeaksi.
3. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lisää sekaan vaniljakreemijauhe ja vatkaa hetkinen kunnes vaahto on paksua
4. Annostele pullaviipaleiden päälle ensin kermavaahtoa, sitten luraus vaahterasiirappia ja päällimmäiseksi hedelmäkuutioita ja suklaarouhetta

1 kommentti:

  1. Testasin ritareita Hans Välimäen vinkillä. Siinä karamellisoitiin ensin sokeri pannulla. Siitä tuli ihana rapsakka pinta. Suosittelen kokeilemaan.

    VastaaPoista