11. heinäkuuta 2012

Kermainen tattikeitto

Juhannuksen aikaan vietimme kesäisiä päiviä itäisessä Suomessa järven liplatuksessa ja männyn huminassa. Etelä-Suomesta mökkeilemään saapuneet lomalaiset toivat mukanaan kuivattuja suppilovahveroita joista mökin emäntä valmisti ymmärtääkseni elämänsä ensimmäisen sienikeiton. Neuvojia oli ympärillä ja neuvoista kokki poimi parhaat ja loihti alkuruuaksi maailman parhaan suppissopan.

Soppalautasten äärellä keskustelimme suppiksien kerääjän kanssa metsäsienistä ja asetimme sienet paremmuusjärjestykseenkin. Tulimme siihen tulokseen että vaikka suppissoppa veikin kielen menneessään, olisi se ollut vielä parempaa herkkutateista tehtynä. No, minullahan niitä vielä jonkun verran on jäljellä.

Utelin siis kokilta keiton valmistusohjeen ja toteutin keiton kotona herkkutateilla. Suurustin keittoa hieman enemmän koska mielestäni sienikeiton tulee olla niin paksua että se on lähestulkoon kastiketta. Osasin ja onnistuin toistamaan keiton makumaailman – melkein samoilla aineksilla.



2 annosta

pari reilua kourallista kuivattuja herkkutatteja
n. 30 g voita
1 sipuli
2 rkl vehnäjauhoja
1,5 dl sienten liotusvettä
1,5 dl vettä
pieni loraus kasvisfondia
1 dl kuohukermaa
50 g tuorejuustoa (minulla savuporo)
mustapippuria
1 rkl persiljasilppua

1. Laita sienet likoamaan reiluksi vartiksi. Purista pehmeistä sienistä ylimääräinen vesi ja hienonna niitä halutessasi
2. Kuori ja hienonna sipuli
3. Sulata voi kasarissa. Kuullota sipulit pehmeiksi ja lisää sekaan sienet. Kypsentele hetki. Ripottele joukkoon vehnäjauhot ja sekoittele ne tasaisesti sieni-sipuliseokseen
4. Lisää kasariin nesteet ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää tuorejuusto ja anna sen sulaa keiton joukkoon. Keittele kymmenisen minuuttia kunnes keitto sakenee. Jos pidät ohuemmasta keitosta, lisää nestettä
5. Mausta keitto mustapippurilla ja tuoreella persiljalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti