11. kesäkuuta 2013

Linzin torttu

Kesäloman ensimmäinen sadepäivä! Ei tarvinnut tekemistä miettiä: leivontaa tietenkin. Ja koskapa säätiedotusta oli tullut seurattua etukäteen eikä sadepäivä tullut yllätyksenä, olimme ehtineet varautua leivontatarvikkeilla tähän päivään. Eli ei ollut pakko tehdä muffinsseja joiden ainekset löytyvät aina kaapista. Nyt tehtiin vadelmatorttu Linzin tapaan.

Linzin torttu on itävaltalaista alkuperää ja sitä pidetään maailman vanhimpana kakkuna. Sen alkuperä on 1600-luvun puolivälissä. Itse löysin ohjeen Kotivinkistä ja vasta leipomisen jälkeen aloin tarkemmin etsiä tietoa kyseisestä tortusta. Taikinapohjaan tulee siis jauhettua mantelia ja kanelia, mutta monessa ohjeessa mausteena oli käytetty lisäksi vielä vaniljaa, sitruunaa ja neilikkaa. Mutta minkäs teet kun torttu on jo uunissa, pelkällä kanelilla mennään siis.

Tein tortun 23 cm:n irtopohjavuokaan, joka osoittautui liian pieneksi. Taikinaa jäi yli, enkä hilloakaan laittanut ohjeessa sanottua määrää. Eli suurempaan vuokaan kannattaa tehdä! Pyörittelin lopun taikinan haarukkaleiviksi joten ei mennyt hukkaan sekään nokare.



Valmis torttu oli makea – melkeinpä liian makea minun makuuni. Pojat tykkäsivät kovasti, mutta maitolasilliset halusivat hekin kaveriksi. Oltiin myös hieman hätäisiä ja leikattiin torttu hieman liian lämpimänä: suuri osa hillosta valahti tarjoilulautaselle. Vai liekö ollut jotenkin vääränlaista hilloa…



200 g voita
2 dl sokeria
2 kananmunaa
3,5 dl vehnäjauhoja
160 g mantelijauhetta
0,5 dl korppujauhoja
1 tl kanelia
4 dl vadelmahilloa
tomusokeria

1. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten
2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää seos muna-sokeri-voivaahtoon
3. Painele ¾ taikinasta voidellun irtopohjavuoan (halk. 26 cm) pohjalle ja reunoille. Levitä pohjan päälle hillo
4. Kauli loppu taikina jauhojen avulla levyksi ja leikkaa siitä suikaleita. Tee suikaleista ristikko tortun päälle
5. Paista 175-asteisen uunin alatasolla tunnin ajan. Anna jäähtyä. Siivilöi pinnalle tomusokeria juuri ennen tarjoilua



2 kommenttia:

  1. Voi mitä herkkua, tätäpä pitääkin kokeilla, ehkä meidänkin poikien makeannälkä talttuisi, kun on välillä ihan pohjaton :).

    VastaaPoista
  2. On ihme jos ei tällä makean himo lähde! :D

    VastaaPoista