13. kesäkuuta 2013

Mausteöljy

Mausteöljyn valmistamista olen tuumaillut jo pidemmän aikaa. Yrttien ostaminen pelkkää öljyn valmistamista varten on tuntunut kuitenkin hassulta. Nyt parvekkeella kasvaa yrtti poikineen ja ainekset sai kivasti napsittua sieltä suoraan kattilaan.

Ohjeen tähän mausteöljyyn löysin Glorian Ruoka&viini –lehden numerosta 4/2013. Ohjetta on helppo muunnella (ja hieman jo muuntelinkin…) käyttämällä niitä yrttejä ja mausteita joita itse haluaa. Esimerkiksi sitrusten kuorisuikaleet tai yrteistä ainakin rosmariini ja laakerinlehti sopivat hyvin öljyjen mausteiksi. Muistelenpa nähneeni joskus katajan oksallakin maustettua öljyä! Löytyisiköhän kotimaisista villiyrteistä jotain tähän sopivaa?



2 dl oliiviöljyä
1 pieni chili
1 valkosipulin kynsi
pari pientä timjamin oksaa

Kuumenna öljy kattilassa 80-asteiseksi. Lisää joukkoon kuorittu ja halkaistu valkosipulin kynsi, paloiteltu chili ja timjaminoksat. Nosta kattila levyltä ja jäähdytä öljy kattilassa kannen alla. Siivilöi öljy puhtaaseen lasipurkkiin ja säilytä viileässä. Käytä esim. kalan tai salaatin maustamiseen.

2 kommenttia:

  1. Muuten mikä tuo chili on lajiltaan?

    VastaaPoista
  2. Valitettavasti ei oo lajista minkäänlaista havaintoa. Ostin vaan ihan huvikseni taimen prismalta joskus kun se oli niin söpö ja sehän osoittautuikin oikein hedelmälliseksi hankinnaksi. :)

    VastaaPoista