18. heinäkuuta 2013

Friteeratut kananuggetit

Kuten jo joskus aikaisemminkin olen maininnut, on uppopaistaminen ollut minulle hieman pelottava asia. Ensin onnistuin riisipyöryköiden kanssa ja viime vappuna munkkien kanssa. Nyt uskaltauduin kokeilemaan broilerin friteeraamista. Ja sitten seuraavaksi onkin vuorossa pieni johdatus aiheeseen!

Joensuun torilta on jo reilun vuosikymmenen ajan saanut ostaa kojusta vietnamilaista ruokaa, jota valmistaa natiivi vietnamilainen perhe. Harvassa ovat varmaan ne ihmiset, jotka eivät sitä herkkua olisi maistaneet – tai ainakaan kuulleet siitä! Vietnamilaisen ruuan kojun saapumista torille odotetaan keväällä yhtä innolla kuin Päivänurmen ja Marttojen torikahvioiden tai Jokiaseman avautumista ja koju onkin monen keskustassa työskentelevän lounaspaikka. Tarjolla on muun muassa erilaisia friteerattuja herkkuja riisin ja ihanan kastikkeen kera. Ja palvelu on mitä iloisinta ja parhainta!

Itse pääsin tutustumaan ja nautiskelemaan kyseisen kojun herkuista kesätyövuosinani Marttakahviossa. Siihen aikaan vietnamilaisen ruuan koju oli kahvion naapurina torilla ja yhteistyön nimissä auttelimme välillä toisiamme – milloin veden hakemisen ja milloin tuolien pinoamisen merkeissä. Lounastaukoja tuli usein vietettyä friteerattujen broileripalasten äärellä ja monesti päivän päätteeksi meille iltavuorolaisille vielä tuotiin rasiallinen herkkuja kahvion siivoamisen ja raivailun siivittämiseksi.

Siitä se ajatus on jäänyt muhimaan. Ja nyt sen toteutin. No, en ihan... Tässä ohjeessa kanapalat leivitetään eikä käytetä frittitaikinaa. Siinä on sitten seuraava opeteltava asia tällä saralla. Mutta kyllä vaan maistuivat nämäkin hyviltä!! Ja selvisin hyvin paistamisesta – lämpömittari ja kattilankansi turvana. Edellisiin hyviin kokemuksiin pohjaten jätin sammutuspeitteenkin nyt kaappiin – käden ulottuville kuitenkin!

Mutta tästä postauksesta voi poimia neljä hyvää vinkkiä! Kolme ensimmäistä koskee joensuulaisia makoisia kesäkohteita, eli torilta löytyvää Marttakahviota (tuoreita Marttojen tekemiä piirakoita päivittäin ja Marttojen oman leipomon kotipullaa ja muita makeita herkkuja); Sinisen virran (torin ja taidemuseon välissä) vietnamilaisen ruuan kojua ja Hasaniemessä sijaitsevaa Jokiasemaa (olutta, kahvia, makeaa ja suolaista pikkupurtavaa, jäätelöä, aamupuuroa joen partaalla). Neljäs vinkki sanoo simppelisti että: friteeratkaa ihmeessä! (Ohje – tai lähinnä idea – otettu Kotivinkistä)



4 annosta

800 g broilerin ohuen ohuita pihvejä tms.
1 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria
3 kananmunaa
n. 2 dl korppujauhoja

paistamiseen:
1 l rypsiöljyä

currydippi:
1 prk ranskankermaa (28%)
0,5 tl suolaa
1 tl hunajaa
ripsaus mustapippuria
1 tl curryjauhetta
1 rkl hienonnettua persiljaa

lisksi:
chilikastiketta

1. Valmista ensin currydippi sekoittamalla kaikki ainekset sekaisin. Jätä viileään maustumaan. Kaada myös chilikastike kulhoon tai lasiin valmiiksi odottamaan dippailua
2. Leikkaa broilerin pihvit pitkulaisiksi paloiksi
3. Mittaa vehnäjauhot laakealle lautaselle ja sekoita niiden sekaan suola ja mustapippuri. Riko toiselle lautaselle kananmunat ja vispaa ne kevyesti haarukalla. Laita kolmannelle lautaselle korppujauhot
4. Kuumenna öljy kattilassa 170-180-asteiseksi (tarkkaile lämpötilaa myös paistamisen aikana). Öljyn lämpö on sopiva kun vaalean leivän palanen paistuu kullanruskeaksi noin minuutissa.
5. Pyöritä lihapalat ensin vehnäjauhossa, sitten kananmunassa ja lopuksi korppujauhoissa. Paista muutama palanen kerrallaan kypsiksi kuumassa rasvassa (tämä kestää noin 2-3 minuuttia). Nosta valmiit palat lautaselle talouspaperin päälle jotta liika rasva valuu pois.
6. Tarjoa lämpiminä dippikastikkeiden ja raikkaan salaatin kera (meillä jääsalaattia ja vesimelonia mausteöljyllä maustettuna)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti