16. syyskuuta 2014

Härkäpapu

Mennyt kesä oli toinen kesä kun kokeilin pienimuotoisesti hyötykasvien kasvattamista kasvimaalla. Pieni kasvimaapenkkini sijaitsee vanhempieni pihalla. Ensimmäisenä kesänä kasvimaalla kasvoi hernettä (totesin olevani edelleen allerginen), porkkanaa (ihania ja kasvoivat tosi hyvin), retiisejä (eka sato onnistui, toisen söi joku ötökkä), salaatteja (kasvoivat hyvin) ja pinaattia (teki kaksi satoa).

Nyt toisena kesänä tein vähän muutoksia. Porkkanaa laitoin hieman enemmän. Kissa kävi kuopsuttelemassa paria porkkanariviä ja harvennuksesta huolimatta taimet jäivät liian tiheään, mutta pieniä ja makoisia porkkanoita ollaan saatu maistella. Retiisit laitoin parvekkeelle, jossa eivät onnistuneet lainkaan – ensi kesänä kasvimaalle taas. Salaattia kylvin myöskin parvekkeelle. Kylvös oli todennäköisesti liian tiheä eikä kasvanut hyvin – ensi kesänä uusi yritys. Pinaatti teki tänä kesänä vain pienen sadon.

Ensimmäistä kertaa kokeilin nyt perunan kasvatusta. Kuudesta siemenperunasta nostettiin poikien kanssa noin kolme kiloa maukasta ja oikein hyvälaatuista perunaa. Ensi kesänä ehkä sitä lajia laitan vähän enemmän.



Palsternakka on toinen uusi laji. Komeat naatit ja pitkän juuren ovat kasvattaneet, mutta epäilen että paksuutta juuriin ei ehdi ennen talvea tulla tarpeeksi. Kolmas uusi laji kasvimaalla on lehtikaali ja neljäs härkäpapu.



Kasvattelin keväällä härkäpavun taimia aivan liian aikaisessa vaiheessa. Ne itivät huonolla prosentilla ja ne vähätkin mitkä kasvoivat, heitin pois kun venyivät aivan valtaviksi ennen kuin ulos niitä pääsin siirtämään. Toisen kokeilun tein kylvämällä pavut suoraan maahan. Itämisprosentti oli jälleen huono, sanoisin että noin 20%, jos sitäkään! Muutama pavunvarsi kasvoi ja alkoi kukkia jolloin kirvat valtasivat kasvin. Mäntysuopasuihkuttelun jälkeen kirvat katosivat ja pavut pääsivät jatkamaan kasvuaan. Elokuun loppupuolella sain sitten kerätä satoa. Muutaman kourallisen verran palkoja kasveista löytyi.



Tuoreet härkäpavun palot aukaistaan ja pavut riivitään paloista pois. Papuja keitetään suolalla maustetussa vedessä 3-5 minuuttia, jonka jälkeen ne valutetaan ja huuhdellaan kylmällä vedellä kypsymisen lopettamiseksi. Jäähtyneistä pavuista kuoritaan sormin vielä vaalea paksu sisäkuori jonka sisältä pulpahtaa kaksiosainen tummanvihreä syötävä pavun osa. Tässä vaiheessa pavut voi pakastaa tai käyttää tuoreena ruuanlaitossa.



Melko työlästä, mutta hyvää ja erityisen terveellistä!

Ajattelin jossain vaiheessa kesää, että härkäpapukokeilut jäävät tähän, mutta saattaapa olla sittenkin, että härkäpapua ensi kesänäkin kasvimaalle laitan! Kasvi on kuitenkin hyvin vaivaton kasvatettava, kitkeminen riittää. Ja mahdollinen kirvojenhäätöoperaatio.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti