29. maaliskuuta 2017

Feta-papukeitto

Tomaattikeitto yksinkertaisuudessaan on herkkua! Tomaattikeitosta saa tosin helposti aikaan vetistä ja mautonta luirua joka ei ravitse kehoa saatikka mieltä. Sillä saa korkeintaan poltettua kielen tai kitalaen ja siirrettyä nälkää hieman eteenpäin.

Hyvä tomaattikeitto vaatii hieman aikaa ja paneutumista. Se kaipaa runsaasti maukasta tomaattia ja huolellista maustamista. Suola, sokeri, mustapippuri, valkosipuli ja yrtit kuuluvat erottamattomasti tomaattikeittokattilaan. Keittoa täytyy myös jaksaa keittää tarpeeksi kauan että ylimääräinen vesi kiehuu pois eikä lopputulos ole vetinen.

Kokeilin joku aika sitten hieman topakampaa tomaattikeiton ohjetta jossa keittoa suurustettiin vaalealla leivällä (itse tosin käytin vaalean leivän sijasta korppujauhoja). Tomaattien makuun haettiin lämmintä täyteläisyyttä paahtamalla ne ensin uunissa ja sipulit kuullotettiin makeiksi ennen keittoon laittamista. Keitto sai sekaan papuja ja paahteisen makeaa makua taitettiin lopulta fetajuustolla. Lopputulos oli täyteläinen ja täyttävä! (Ohje: Glorian Ruoka&viini 4/2016)



4 annosta

8 kypsää tomaattia
2 rkl oliiviöljyä
0,5 tl suolaa
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 rkl oliiviöljä
1 tl juustokuminaa
8 dl kasvislientä
1 dl korppujauhoja
2 tl hunajaa
0,5 tl mustapippuria
n. 300 g käyttövalmiita papuja
0,5 dl persiljasilppua
fetajuustoa

1. Halkaise tomaatit ja poista niistä kannat. Asettele tomaatit uunipellille leivinpaperin päälle leikkuupinta alaspäin. Pirskottele päälle oliiviöljyä ja ripottele suolaa. Paahda tomaatteja 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Nosta pois ja jätä hetkeksi jäähtymään
2. Kuori ja hienonna sipulit ja kuullota ne pehmeiksi oliiviöljyssä kattilassa. Lisää kuullotuksen loppuvaiheessa juustokumina
3. Nypi tomaattien kuoret pois ja lisää ne sekä kasvisliemi, korppujauhot, hunaja ja mustapippuri kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä muutama minuutti. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi
4. Valuta pavut ja lisää ne ja persilja kattilaan. Kuumenna ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa ja hunajaa
5. Murustele annosten päälle fetajuustoa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti